YOUTUBE FACEBOOK GOOGLE WIKIPEDIA

USKONTO

OPPIMATERIAALIA NETISSÄ VUODESTA 1999 LÄHTIEN


PSYKOLOGIAN PIKALINKIT

PSYKAN VIDEOABIKURSSIT:
PSYKOLOGIAN MAAILMA -VIDEOKERTAUSKURSSI ABEILLE (vlogi) - uudet OPSit

PS7 ABI KERTAUSKURSSI (opetustilanne) - VANHA OPS

(OPS 2016 ja 2021):
PS1 Toimiva ja oppiva ihminen
PS2 Kehittyvä ihminen
PS3 Tietoa käsittelevä ihminen
PS4 Tunteet ja mielenterveys
PS5 Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen


Uskonto: UE1 UE2 UE3 UE4 UE5 UE6
Filosofia: FI1 FI2 FI3 FI4 FI5
Maailman tuleminen lähemmäksi ja lähemmäksi esimerkiksi internetin myötä, on tuonut myös maailman eri uskonnot yhä lähemmäksi suomalaisten elämää. Kaduilla voi nähdä Krishna-liikkeen edustajia jakamassa kirjojaan ja myymässä levyjään tai suurkaupungissa voit nähdä meditaatiokeskuksen oven tai mainoksen. Kuvassa näkyy Herra Krishna, joka on erityisesti Krishnaliike ISKCONin Jumala, Korkein Herra ja palvonnankohde. Itse olen tutustunut liikkeen oppeihin jo lähes 20 vuotta nykyisen Suomen liikkeen johtajan Tattvavada Prabhun eli Timo Kuivasen kautta.


SUOMEN USKONNOLLINEN KENTTÄ
(linkit sivustoni teksteihin):

SUURIMPIA:
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen helluntaiherätys
Islam
Jehovan todistajat
Suomen Vapaakirkko
Katolinen kirkko Suomessa
Suomen Adventtikirkko
Mormonit

MUITA KRISTILLISIÄ OSIN RYHMITELTYNÄ:
Pelastusarmeija
Anglikaanit
Baptismi
Metodismi
Evankelikaalisia
Karismaattisia
Muita luterilaisia ja kristillisiä

MUITA USKONNOLLISIA YHTEISÖJÄ OSIN RYHMITELTYNÄ:
Krist.vaikutteisia
Buddhalaisuus
Juutalaisuus
Hindulaisperäisiä
Synkretistisiä
Muita


Hindulaispohjaisia liikkeitä Suomessa

Suomen Joogaliitto
Krishnaliikkeen ISKCON Suomessa -kotisivu
Krishnaliikkeen lehti Back to Godhead
TM-liike
Ananda Marga (engl.)
OSHO-liikkeen sivusto (engl.)
Brahma Kumaris Henkinen Maailmanyliopisto kotisivu
Sri Chinmoy Center ry
Sri Sathya Sai Baba -kotisivu (engl.)
Suomen Amma-keskus Ry:n kotisivu
Hinduism Today -lehden kotisivu (engl.)
About hinduism (engl.)


JOOGALIIKE
ALKUVAIKUTTEITA LäNSIMAISSA:
- Swami Vivekananda (1863-1902) toi Amerikkaan tekemällään matkalla, jolla hän osallistui mm. 1893 uskontojen maailmankonferenssiin Chicagossa.
- Toinen ryhmä, joka on tuonut joogaa on Teosofinen seura (etenkin Suomeen)
PääSUUNNAT:
1) Raja-jooga eli mielen jooga ("kuningasjooga"), Patanjalian joogasutrat
2) Karma-jooga eli toiminnan jooga
3) Bhakti-jooga eli rakkauden tie (jossa rakastetaan jumalaa tai gurua)
4) Jnana-jooga eli tiedon jooga, jossa vapautuminen pyritään saavuttamaan filosofian ja rationaalisuuden kautta
5) Laja- eli kundalini-jooga pyrkii valaistukseen energiavirtoja ohjailemalla.
6) Mantra-jooga, jossa käytetään keskittymisen apuna jotakin pyhää tavua tai jumalan nimeä eli mantraa. Mantraa toistetaan ja mieli pyritään täten tyhjentämään (vrt. TM).
7) Hatha-jooga eli fyysinen jooga korostaa fyysisiä asentoja ja hengitysharjoituksia
- Hathajooga pyrkii ruumiinasentoja ja hengitystä säätelemällä saattamaan ruumiin lepotilaan
- vrt. ihan perinteiset joogaoppaat ja -kirjat, joissa neuvotaan tiettyjä jooga-asentoja eli asanoita.
- Suomessa on nykyisin kymmeniä tuhansia joogan harrastajia (juuri hathajoogan) ja kursseja järjestetään lähes kaikissa kansalaisopistoissamme
- harrastajina enimmäkseen keski-ikäisiä naisia
- Suomen Joogaliitto perustettiin v. 1967 ns. Suomen Yogayhdistys, joka vuonna 1970 muutti nimensä Suomen Joogaliitoksi ja rekisteröitiin vuonna 1971. Perustaja: intialainen insinööri Uttam Sood. Joogaliitto korostaa nimenomaan hathajoogaa.
- vsta 1973 Saarijärvellä sijaitseva Suomen Joogaopisto on ollut Suomen Joogaliiton keskuspaikka, siellä tapahtuu pääosa jooganohjaajakoulutuksesta.
- julkaisu: Suomen Joogalehti, joka tulee liiton jäsenille (jäsenmaksu 2012 25euroa)

KRISHNALIIKE ISKCON SUOMESSA
- Perustettiin New Yorkissa v. 1966, nimi: International Society for Krisna Consciousness (= ISKCON).
- PERUSTAJA: A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (s.1896 Kalkutassa, k. 1977); tuli länteen levittämään gurulleen lupaamaa oppia sekä laulamaan maha-mantraansa: "Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare; Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare Hare".
- Prabhupada ryhtyi v. 1950 sannyasiksi, munkiksi. Prabhupada kuului bhakti-hurskaus suuntaan, sekä Visnun palvojiin. Krishna on yksi Visnun ruumiillistumista (avatara). Lisäksi oppi perustuu 1400- ja 1500-lukujen taitteessa eläneen Chaitanyaan ja hänen seuraajiensa opetuksiin.
- Krishna-liikkeen mukaan heidän opettamansa hindulaisuus on juuri sitä alkuperäisintä hindulaisuutta, jossa keskeistä oli yhden Jumalan palvonta
- OPPI:
- Krishna on korkein jumaluus kaiken alkulähteenä sekä myös Persoonallisena Jumalana. (Krishna eli perimätiedon mukaan n. 5000 vuotta sitten historiallisena henkilönä; nyt asuu henkisen maailman ylimmällä planeetalla puolisonsa Radhan ja muiden paimentyttöjen kanssa)
- Krishnaa palvotaan lähinnä mantran toistoin sekä Krishnalle uhrattua kasvisruokaa nauttimalla
- oppi perustuu Veda-kirjoihin, etenkin Bhagavadgitaan, erityisesti Srimad-Bhagabatamiin (12 laulua, joissa kuvaillaan Krishnan leikkejä maan päällä)
- Prabhupadan omaa kirjallisuutta julkaisee Bhaktivedanta Book Trust (perustettu 1972). Laajaa kirjallisuustyötä myös meillä Suomessa.
- lehti: Back to Godhead
- ELäMä: - liikkeen jäsenet elävät temppelinsä yhteydessä; tarkka päiväohjelma (jumalanpalvelusseremoniat, mietiskelyä, opiskelua, työpalvelua eli kirjallisuuden myyntiä).
- jäseneksi päästään: puolen vuoden koeaika, vihkimys tuliseremoniassa, jolloin hän saa uuden sanskriitinkielisen hengellisen nimen (esimerkkejä nimistä liikkeen lehdestä: Dhira santa dasa, Radhapriya devi dasi, Trailokya mata devi dasi, Nimi devi dasi) sekä rukousnauhat. Miesten päälaki ajellaan tavallisesti paljaaksi taakse jätettävää pientä hiustupsua lukuunottamatta ja otsalla ja nenävarressa on maalattu vaishanavamerkki. Vaatetus naimattomilla intialaistyyliset punaiset, oranssinväriset tai keltaiset asut, naimisissa olevilla miehillä valkoiset; naiset käyttävät sareja.
- temppeleissä jumalan kuvien edessä palvontaseremoniat, joissa jumalat kylvetetään maidolla ja lehmänvirtsalla lisätyssä ruusuvedessä, sekä ne puetaan ja ruokitaan. - ns. guru-puja, jossa uhrataan kukkia Prabhupadan tai henkisen opettajan kuvan (patsaan) edessä.
- "Hare Krishna mantran laulaminen:
Tässä lyhykäisessä kirjoitelmassa Srila Prabhupada selittää Hare Krishna-mantran merkitystä.
Hare Krishna-mantran (Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare; Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare Hare) aikaansaama yliaistillinen äänivärähtely on ylevä tapa elvyttää eloon yliaistillinen tietoisuutemme. Krishna-tietoisuus ei ole mikään keinotekoisesti aikaansaatu mielentila, vaan se on elävän olennon alkuperäistä, luonnollista energiaa. Kuullessamme yliaistillisen äänivärähtelyn se elpyy jälleen eloon. Tätä kaikkein yksinkertaisinta mietiskelymenetelmää suositellaan nykyiselle aikakaudelle. Käytännön kokemuksen perusteella voimme myös havaita, että laulamalla tätä maha-mantraa eli Suurta Vapautuksen Laulua kykenemme välittömästi tuntemaan henkisestä maailmasta peräisin olevaa yliaistillista hurmiota. Hare Krishna-mantran laulaminen on henkisellä tasolla, ja näin ollen tämä äänivärähtely ylittää kaikki alemmat tietoisuuden tasot, nimittäin aistien, mielen ja älyn tason. Suurin vaikutus kuulijoihinsa mantralla on silloin, kun sitä laulaa rakastavasti Herralle antautunut sielu. Sanalla Hara käännytään Herran energian puoleen, ja sanoilla Krishna ja Rama viitataan Herraan Itseensä. Sekä Krishna että Rama tarkoittavat "korkeinta nautintoa" ja Hara on Herran ylin iloenergia, joka vokatiivissa muuttuu Hareksi. Herran ylin iloenergia auttaa meitä saavuttamaan Jumalan." (Hare Krishna, Lehti Krishnan ystäville nro 1/1987 s.10)
- kuuluisin länsimainen jäsen ollut Beatles-yhtyeen George Harrison, joka 1960-luvun lopulla lahjoitti liikkeelle Lontoon läheltä toimintakeskuksen.
- Krishna-liikkeen edustajat syövät Krishnalle uhrattua ruokaa. Liikkeen lehdissä on usein ruokaohjeita (ns. Krishnan keittiö):
"MITHI LASSI (makea jogurtti tai piimäjuoma):
900 ml maustamantonta jogurttia tai Asidofilus-piimää
300 ml jäävettä
5 rl sokeria tai 4 rl hunajaa
1/2 tl ruusuvettä
2 hyppysellistä jauhettuja kardemummansiemeniä
murskattua jäätä
- Sekoita kaikkia aineksia vispilällä tai sekoittimessa, kunnes vaahto nousee lassin pintaan. Tarjoa kylmänä, joko lisäämällä jäämurskaa tai jäähdyttämällä jääkaapissa. Mithi lassi on Intian milkshake ja se juoma, jota kaikkein useimmin tarjoillaan Hare Krishna -tilaisuuksissa. Mithi lassi on aina yhtä arvostettu, helppovalmisteinen juoma. Makua voi vaihdella lisäämällä lassiin vaikkapa tuoremehua, vuodenajan hedelmien mukaan." (Hare Krishna, Lehti Krishnan ystäville nro 1/1987 s.13)
- Aktiivinen "lähetystyö": kirjallisuuden myyminen, laulaminen kaduilla rumpujen kera, keskustelut ihmisten kanssa
- Ruotsiin v. 1973, mukaan ruotsinsuomalaisia, joiden toimesta lähetysmatkoja Turun seudulle 1970-luvun lopulla.
- lähetystyö Suomeen alkoi selvemmin 1981, jolloin mm. Porin jazzfestivaaleilla ja Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan kirjakahvilan tilaisuuksissa tiedotettiin toiminnasta.
- 1982 temppeli Helsinkiin, jolloin käynnistyi pysyvä toiminta Helsingissä
- ensimmäinen suomen kielinen kirja 1976 (Prabhubadan kirjoja)
- rekisteröitiin uskonnolliseksi yhdyskunnaksi v. 1984 nimelle: Krishnaliike ISKCON Suomessa; Helsinkiin
- "Yhdyskunnan vihityksi jäseneksi voi tulla henkilö, joka on valmis seuraamaan Krishna-liikkeen periaatteita, toisin sanoen mietiskelyssä rukousnauhan kanssa päivittäin lausumaan maha-mantran vähintään 1728 kertaa sekä luopumaan lihan, kalan ja munien syömisestä, luvattomasta sukupuolisesta kanssakäymisestä, virkistysaineista ja uhkapeleistä." (Harri Heino, Mihin Suomi uskoo s. 222)
- varsinaisia jäseniä eli perinteeseen vihittyjä bhaktoja, Krishnan palvelijoita on n. 100 ja liikkeen elämäntavan ja oppien kannattajia ja harjoittajia n. 800.
- liike korostaa Intian uskontojen tapaan henkistä opettajaa tärkeänä oppaana
- OPPI SUOMESSA:
"Suomalainen Krishna-liike on kiteyttänyt uskonoppinsa seuraavasti:
a) suuret pyhät kirjoitukset, kuten Raamattu, Koraani, Toora ym., ilmoittavat ehdottoman totuuden. Vedalaiset kirjoitukset ovat kuitenkin vanhimmat, alkuperäisimmät ja täydellisimmät ilmoituskirjoituksista. Erityisesti tämä koskee Bhagavad-gitaa, joka sisältää sanatarkasti Jumalan omia sanoja.
b) Jumala, tai Krishna, on ikuinen, kaikkitietävä, kaikkivoiva, kaikkialla läsnäoleva ja täydellisesti luokseenvetävä. Hän on ihminen ja kaikkien elävien olentojen isä, joka antaa niille siemenen ja Hän on kaiken elämän, luonnon ja kosmisen manifestaation ylläpitävä energia.
c) Materiaalinen ruumis ei ole todellinen minämme. Kaikki elävät olennot ovat itseasiassa puhtaita henkisieluja, osia Jumalasta ja siksi ikuisia.
d) Kaikki ihmiset ovat veljiä ja sisaria, mutta tätä oppia voidaan soveltaa ainoastaan jos oivallamme, että Jumala on meidän yhteinen isämme.
e) Kaikki meidän tekomme pitää suorittaa uhritekoina Korkeimmalle Herralle: "…kaikki mitä sinä teet, kaikki mitä sinä syöt, kaikki mitä sinä uhraat ja annat pois, niin hyvin kuin kaikki itsekuritus jota suoritat, pitää tehdä uhritekoina Minulle." (Bhagavadgita 9.27)
f) Me voimme jo tämän elämän aikana, jos me vakavasti ja rehellisesti sovellamme henkisen tieteen periaatteita, saavuttaa suorastaan autuaallisen tietoisuuden tilan, ilman loppua ja pelosta vapaana.
g) Suositeltu tapa saavuttaa täysin kehittynyt Jumalaan kohdistuvan rakkauden tila tänä Kalin (epäsovun) aikakautena on laulaa Jumalan pyhää nimeä. Helpoin keino useimmille ihmisille on laulaa tai mietiskellä Maha-mantraa: Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare/ Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare." (HEINO, S. 217-218)
- Mietiskelyssä suositetaan ns. japa-mietiskelyä, jossa toistetaan päivittäin maha-mantraa 16 x 108 kertaa käyttäen apuna japa-helminauhaa, jossa on 108 pientä ja yksi iso helmi. Jokaisen pienen helmen kohdalla lausutaan mantra ja yhteen 108 helmen kierrokseen suositellaan varattavaksi 7-10 minuuttia.
- "Jos vilpittömästi harjoittelet tätä mietiskelyä noudattaen tämän vihkon (viittaa ko. lehteen) takasivulla olevia kultaisia sääntöjä, tulet kokemaan täyden onnellisuuden elämässäsi" (Hare Krishna, Lehti Krishnan ystäville nro 1/1987 s.10)
- Suomen ISKCONin johtaja on Tattvavada Prabhu (Timo Kuivanen), entinen puolustusvoimien kapteeni, hän on myös Bhaktivedanta Collegen rehtori

TRANSENDENTTINEN MEDITAATIO (TM)
- Perustaja Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008)
- Maharishi Mahesh Yogi perusti Madrasissa Spiritual Regeneration Movement (SRM) eli Henkisen Uudestisyntymisen Liikkeen 1950-luvun lopulla.
- Maharishin opettaja oli Guru Dev eli Swami Brahmananda Saraswati, joka edusti Sankara -traditiota. Guru Dev antoi Maharishin tehtäväksi viedä opin länteen.
- TM-liike tuli Kaliforniaan 1959 ja Eurooppaan 1960 (mm. Tukholmaan).
- keskeisenä ideana TM-meditaatio
- TM:n maailmansuunnitelma: ratkaistaan maailmanlaajuiset ongelmat avaamalla eri puolilla maailmaa 3600 TM-opettajia valmistavaa keskusta (yksi keskus jokaista miljoonaa asukasta kohti).
- v. 1975 julisti koko ihmiskunnan Valaistuksen Aikakauden alkaneeksi: niissä maissa, joissa vähintään prosentti ihmisistä harjoittaa TM:ää tapahtuu kollektiivinen tietoisuuden kasvu (Maharishi-efekti) eli hyppäyksellinen muutos kohti harmoniaa kaikialla yhteiskunnallisilla aloilla
- Mietiskely- ja rentoutustekniikka, mantrajooga
- Istutaan rennosti mukavassa asennossa mietiskellen mantran avulla.
- vaikutukset harjoittajien mukaan: rentoutuminen, verenpaineen lasku, päihteiden käytön vähentyminen, havaintokyvyn parantuminen, unettomuuden väheneminen, älykkyyden lisääntyminen, oppimiskyvyn paraneminen, persoonallisuuden kehittyminen, sairauksien vastustuskyvyn lisääntyminen ja ahdistuneisuuden väheneminen ja ihmissuhteiden parantuminen
- ei tieteellistä näyttöä TM:n vaikutuksista!
- Pyrkii muokkaamaan tietoisuutta ja älykkyyttä
- Perustuu hindulaiseen Veda-perinteeseen
- mainostetaan filosofisena suuntauksena, paljastunut kuitenkin uskonnolliseksi
- TM:n johtajat allekirjoittaneet sitoumuksen noudattaa TM:n salaista Pyhää Traditiota sekä lupautuneet levittämään Jumalan Valoa.
- palvotaan Guru Devaa jumalana, tämän alttarille tuodaan uhreja
- Puja-seremoniassa Guru Deviä ylistetään Brahmana, Visnuna ja Sivana:
"Herran kirkkautta minä kumarran uudestaan ja uudestaan,
Häntä, jonka ovella kokonainen jumalten joukko rukoilee täydellisyyttä yötä päivää.
Mittaamattomalla kirkkaudella koristettu, koko maailman opettaja
- kun me olemme kumartaneet häntä me saavutamme täyttymyksen.
Taitavalle kansan tietämättömyyden pilven hajottajalle,
hellälle vapauttajalle Brahmananda Sarasvatille, korkeimmalle, loisteliaimmalle opettajalle -
hänet minä saatan tietoisuuteeni.
Uhraten rukouksen Shri Guru Devin lootusjaloille minä kumarran..."
- Kukkakimpun uhraaminen:
"Gurua Brahman kirkkaudessa,
Gurua Visnun kirkkaudessa,
Gurua suuren Herran Sivan kirkkaudessa.
Gurua Brahmanin persoonallistuneen transsendenttisen täyteyden kirkkaudessa,
Häntä kirkkaudella kruunattua Shrii Guru Deviä minä kumarran.
Rajatonta, kuin loppumatonta taivaankantta,
kaikkialla luomakunnassa läsnäolevaa,
jonka kautta Sen merkki on ilmoitettu,
Häntä, Shri Guru Devia minä kumarran.
Guru Devia, Shri Brahmainandaa,
Absoluutin autuutta, transsendettista iloa,
Itse-Riittoisaa, puhtaan tiedon ruumiillistumaa,
tietoa, joka on universumin yllä ja tuolla puolen niin kuin taivas,
'Sinä olet se' -ilmaisun ja muiden ikuista totuutta ilmaisevien sanontojen kohdetta,
Yhtä, Ikuista, Puhdasta, Liikkumatonta.
Kaiken älykkyyden Todistajaa, jonka oleminen ulottuu ajatuksen tuolle puolen,
Transsendenttistä kolmine attribuutteineen, todellista opettajaa Shri Guru Devia minä kumarran.
Tietämättömyyden sokaiseva pimeys on poistettu tiedon balsamia levittäen.
Tiedon silmä on avautunut Hänen välityksellään ja siksi Häntä, Shri Guru Devia, minä kumarran.
Uhraten kukkakimpun Shri Guru Devin lootusjaloille minä kumarran." (Heino, s.204-205).
- Maharishi ei käyttänyt jumala-käsitettä, vaan puhui esim. "Luovan älykkyyden kentästä". Yksittäisistä hindujumalista ei juuri puhuta, paitsi Brahmasta, Visnusta ja Sivasta sekä etenkin Krishnasta (sekä tietysti Guru Devistä).
- Beatles-yhtye mukana 60-luvulla
- SUOMESSA oli parhaimmillaan n. 11 000 kannattajaa, viime vuosikymmeninä harrastajien määrä vähentynyt
- ensivaikutteet Tukholmasta 1960.
- organisoitui Suomessa 1971, Helsinkiin paikallisyhdistys. Valtakunnallinen yhdistys Helsinkiin 1972. Vuonna 1973 oli jo yli tuhat jäsentä.
- v. 1976 voimakas kasvu, jolloin edes kaikki halukkaat eivät mahtuneet kursseille! (V. 1977 oli aktiivikouluttajina 14 TM-opettajaa)
- vuonna 1995 pyrki eduskuntaan Suomen Luonnonlain puolue, jossa TM korostui suomalaisen yhteiskunnan parantamistekniikkana. - TM:n kursseja järjestetään Turussa, Tampereella ja Hämeenlinnassa

MUITA INTIALAISPERäISIä LIIKKEITÄ SUOMESSA
- tyypillistä intialaisperäisille liikkeille ovat mm. hindujumalien tai gurujen palvonta, intialaisperäisiin asuihin pukeutuminen, kasvissyönti, intialaisperäisen nimen käyttö sekä jooga tai mietiskely. Seuraavassa esittelen lyhyesti vielä muutaman hindulaisperäisen liikkeen. Parhaiten löydät tietoa liikkeiden kotisivuilta ja internetistä.
- ANANDA MARGA JOOGAYHTEISÖ RY
- "Onnen tie"
- synt. 1955 Intiassa P.R. Sarkarin eli Shrii Shrii Anandamurtin toiminnasta
- tunnettu Intian hallituksen vastustamisesta ja johtajien pidättämisestä Intiassa. Seurauksena oli polttoitsemurhia ja lentokonekaappauksia mm. Ruotsissa.
- 1983 sai vapauden Intiassa toimia virallisena hengellisenä järjestönä
- tavoitteena henkinen kasvu: mietiskely kaksi kertaa päivässä, jotta Kundalini -käärme ihmisessä heräisi ja alkaisi kohota ruokkien ihmistä energiallaan. Käärme herätetään gurun antaman mantran avulla
- SUOMEEN: 1972 Tanskasta, rekisteröitiin 1973 Ananda Marga Joogayhteisö ry.
- jäseniä Suomessa 22 (v. 2007)
- Osho Leela Meditaatioyhdistys
- "Sannyasiini"-liike, jonka perustaja Bhagwan Shree Rajneesh (Rajneesh Chandra Mohan, 1931-1990) oli saanut vaikutteita jainalaisuudesta (kotoaan).
- kannattajia n. muutama sata tuhatta maailmassa
- kundalini-meditaatiota; mm. "let go" -ryhmät, joissa vallitsee seksuaalinen vapaus! (Intialaisen tantraperinteen mukaan seksuaalienergia pyritään vähitellen kohottamaan hengelliseksi energiaksi).
- kantavat Rajneeshin valokuvaa kaulassaan
- SUOMESSA: Ojas Rajneesh Meditaatiokeskus perustettiin Helsinkiin 1984, mutta nykyisen yritystiedon mukaan sellainen löytyisi Härmästä
- Tao-Tupa Helsingissä, jossa järjestetään OSHO-meditaatiota
- kannattajia n. 60 lähinnä Helsingissä
-BRAHMA KUMARIS HENKINEN MAAILMANYLIOPISTO
- Perustaja kalkuttalainen timanttikauppias Dada Lekh Raj (k. 1969; eli Prajapatin Brahamana eli Brahma BABA tai Siva BABA), jolle v. 1937 ilmestyi ensin Visnu ja sen jälkeen Siva.
- Raja-joogaa harjoittava yhteisö
- Lontooseen 1970-luvun alussa
- KULTTI: Babaa mietiskellään, noudatetaan joogaa, kasvissyöntiä, selibaattia
- järjestetään mietiskelykursseja, luokka- ja kirjeopetuskursseja, mietiskelylevyjä.
- SUOMEEN tuli jo 1970-luvulla, mutta taantui, kunnes 1999 alkoi uusi nousu. Nykyisin liikkeen meditaatiota harjoittaa jokunen sata ihmistä.
- SRI SATHYA SAI BABA CENTER FINLAND RY
- Perustaja: Satya Sai Baba (s. 1926 Intiassa).
- Intiassa miljoonia seuraajia, koko maailmassa n. 10 miljoonaa, häntä pidetään Jumalan inkarnoitumana, avatarana.
- pitää itseään Shirdin Sai Baban (k.1918) inkarnoitumana. Sivan palvoja (kuten useimmat joogit).
- siddha joogi eli ihmeitten tekijä; yleisin ihme on pyhän tuhkan Vibhutin materialisoiminen. Kirjassa Prasnottara Vahini (s.5-6): "Sai Baba on toistanut useita niistä ihmeistä, joita Jeesuksen sanottiin tehneen...Sai Baba kykenee telepaattisesti lukemaan ihmisten ajatuksia, näkemään ihmisen menneisyyden ja tulevaisuuden, siirtämään itsensä mihin tahansa silmänräpäyksessä, muuttamaan itsensä erilaisiin muotoihin ja vaikuttamaan luonnonelementteihin - siis pysäyttämään sateen käskyllään, aiheuttamaan tuhoja jne."
- edustaa bhakti-joogaa
- SUOMESSA: rekisteröidyttiin 1992 ja jäseniä 18 (2007)
- SRI CHINMOY CENTER RY
- Sri Chinmoy Ghose (1931-2007), intialainen
- siirtyi v. 1964 Amerikkaan, jossa asuu nykyisin pääkeskuksessa New Yorkissa.
- suosittaa hatha-joogaa, hengitysharjoituksia ja mantran toistamista (etenkin OM-mantran) erityismenetelmänään "sydämen jooga", jonka jumaluus on löydettävissä ihmisen sisimmästä, hänen henkisestä sydämestään
- Sri Chinmoy johti mm. YK:n delegaattien mietiskelytilaisuuksia New Yorkissa (1970/1980-luvuilla).
- SUOMEEN: Ruotsista 1970-luvun lopulla Helsinkiin ja Turkuun. Nykyiset keskukset Helsingissä ja Vaasassa. Jäseniä 20 (v. 2008).